Φοβίες και τραύματα

Φοβίες και τραύματα

Φοβίες και τραύματα, μπορεί να προκύψουν στη ζωή ενός ανθρώπου, και συχνά επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο που βιώνει την ίδια του την ύπαρξη.Ένα ψυχοπιεστικό συμβάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αλλαγή όλου του τρόπου ζωής.Ένα ατύχημα ας πούμε,θα ήταν ικανό να οδηγήσει σε φοβία σχετικά με το αυτοκίνητο.Αυτή η φοβία σε βάθος χρόνου μπορεί να διαφοροποιήσει καθημερινές συνήθειες που βασίζονταν κατά πολύ μέχρι εκείνη τη στιγμή στη χρήση του αυτοκινήτου. Η αίσθηση της πραγματικότητας επαναπροσδιορίζεται,

εξαιτίας της γνώσης του νέου κινδύνου που έχει εγγραφεί ως εμπειρία και ως πλέον δυνητικά επαναλήψιμη κατάσταση. Βασικό ρόλο παίζει η εσώτερη αίσθηση ότι τα

πράγματα δεν είναι τόσο ελεγχόμενα,όσο παλαιότερα πίστευε το άτομο.Η αντίληψη της υγιούς ζωής βασίζεται κατά πολύ στην ψευδαίσθηση ότι όλα είναι ελεγχόμενα. Η απώλεια αυτής της ενστικτώδους αντίληψης των πραγμάτων,οδηγεί το άτομο στο φόβο.Η απώλεια ελέγχου μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή πλέον και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με νηφαλιότητα από το άτομο που ταλαιπωρείται.Υπάρχουν όμως και τραύματα που εντοπίζονται χρονικά σε πιο πρώιμες ηλικίες.Αυτού του είδους τα τραύματα είναι πιο εύκολο να απωθηθούν και να μετατραπούν σε κάτι άλλο.Σε μία άλλη φαινομενική συμπτωματολογία.

Φοβίες και τραύματα

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το βασικό περιστατικό που πυροδότησε την εσωτερική ένταση,έχει απωθηθεί τόσο έντονα που μοιάζει να μην υπάρχει πλέον στην ανάμνηση του ατόμου.Το άτομο έχει μεταβιβάσει το άγχος σε κάτι άλλο,πιο επιφανειακό,κάτι που του προσφέρει σαν δευτερογενές όφελος την απώλεια της ανάμνησης της πραγματικής αιτίας.Είναι πολλές οι καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορα συμπτώματα της ενήλικης ζωής.

Σημαντική θέση στη μετέπειτα συμπτωματολογία,μπορεί να αποτελούν τραύματα της παιδικής ηλικίας που αναφέρονται σε σεξουαλική κακοποίηση.

Αυτή η κατηγορία τραυμάτων,συχνά συνυπάρχει με ιδιαίτερα έντονη απώθηση.Το άτομο έχει κατά κάποιο τρόπο σβήσει εντελώς από τη μνήμη του την περίοδο της σεξουαλικής κακοποίησης,αλλά το τραύμα υπάρχει και συνεχίζει να κάνει τη ζημιά του.Το είδος και το μέγεθος της ζημιάς ποικίλλει..συνεχίζεται..

Φοβίες και τραύματα

**Το παρόν κείμενο είναι προιόν πνευματικής ιδιοκτησίας του Χρήστου Κακουλίδη. Οποιαδήποτε αναδημοσίευση, απαιτεί την αναφορά της πηγής.