Τα ψέμματα

Τα ψέμματα

Τα ψέμματα..Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι κάτι που πρώτα και πάνω απ’όλα το διαπραγματευόμαστε με τον εαυτό μας τον ίδιο.Οι άλλοι έπονται.Αλλά είναι σύνηθες να ρίχνουμε στους άλλους οποιασδήποτε μορφής φταίξιμο.Είναι πιο ανώδυνο έτσι.Κάτι άλλο φταίει για τον τρόπο που πηγαίνει η ζωή μου,κάποιος άλλος ευθύνεται για το ότι δεν είχα τύχη στις επιλογές μου. Και κάποιος άλλος πάντα πλήττει την αξιοπρέπειά μου με τις πράξεις του και τη συμπεριφορά του.Υπερασπιζόμαστε με λύσσα μερικές φορές τον εαυτό μας. Εξυψώνουμε-ή και εφευρίσκουμε-τα καλά κομμάτια του εαυτού μας και οτιδήποτε κακό το προβάλλουμε στους άλλους.Συνήθης διαδικασία αυτή στους ανθρώπους.Βρίσκουμε πολλά ελαττώματα στους άλλους σε λίγα

λεπτά, αλλά όταν μας ρωτήσουν για τα δικά μας ελαττώματα πρέπει να σκεφτούμε πολλή ώρα για να βρούμε ελάχιστα.Λέξεις όπως “φταις”,”έκανες λάθος”,είναι στην καθημερινή διάταξη.Αλλά λέξεις όπως “έφταιξα”,”κάνω λάθος”,”συγνώμη” προφέρονται με το σταγονόμετρο.Το να αποδεχόμαστε τα κακά κομμάτια του εαυτού μας και να προσπαθούμε να τα κοιτούμε με θάρρος,μας παρέχει όλη την αξιοπρέπεια που αποζητούμε από τους άλλους.Κανείς δε μπορεί να με πλήξει περισσότερο από όσο μπορώ να πλήξω εγώ τον εαυτό μου.Ζούμε σε μια κοινωνία,η οποία στο δίπολο πόνος-ηδονή,μας ωθεί διαρκώς προς την ηδονή διδάσκοντάς μας να αποφεύγουμε τον πόνο με κάθε τρόπο.Και το να ανακαλύψω ότι αρνητικό έχω μέσα μου και να το αποδεχτώ,εμπεριέχει πόνο.Αλλά τελικά η αλήθεια είναι αυτή που σώζει.

Τα ψέμματα που πραγματικά μας οδηγούν σε αδιέξοδο,είναι αυτά που λέμε στον εαυτό μας..

Τα ψέμματα

**Το παρόν κείμενο είναι προιόν πνευματικής ιδιοκτησίας του Χρήστου Κακουλίδη. Οποιαδήποτε αναδημοσίευση, απαιτεί την αναφορά της πηγής.