Η χαρά του να είσαι ο εαυτός σου

Η χαρά του να είσαι ο εαυτός σου

Η χαρά του να είσαι ο εαυτός σου..Από την άποψη της προσωπικής ανάπτυξης, είναι πολύ σημαντική στην ζωή μας η διαδικασία που κάνουμε για να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Στην πορεία της ζωής μας αρκετές φορές θα υιοθετήσουμε συμπεριφορές και γνώμες άλλων αλλά σύντομα θα συνειδητοποιήσουμε πως ανακαλύπτοντας ποιοι είμαστε πραγματικά, θα αποκτήσουμε την σωστότερη για εμάς στάση στα πράγματα αλλά και ένα απαραίτητο εργαλείο στη διαδικασία επούλωσης των ψυχικών μας τραυμάτων.

Το να καταφέρουμε να είμαστε απλά ο εαυτός μας θα είναι ένα μεγάλο βήμα για την προσωπική μας ανάπτυξη.

Στη ζωή μας, καθώς μεγαλώνουμε, ξέρουμε τι θέλουμε και τι συναισθήματα αισθανόμαστε σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Στη συνέχεια, έρχονται και οι διαπροσωπικές σχέσεις μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία. Αυτές θα ενωθούν με τις επιθυμίες και τις προσδοκίες μας και θα δημιουργήσουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κυλάει η ζωή μας. Σε αυτό ακριβώς το σημείο αρχίζουμε να μην ξέρουμε τι είναι δικό μας κομμάτι και τι προέρχεται από άλλους. Το μοντέλο της ζωής μας πρεσβεύει όχι μόνο τα ιδανικά μας, τους κανόνες μας και τις επιθυμίες μας αλλά και τα ιδανικά, τις επιθυμίες και τους κανόνες των κοντινών μας ατόμων αλλά της ευρύτερης κοινωνίας. Πολλά από αυτά που υπάρχουν στην ζωή μας είναι πλασματικές ανάγκες που κυρίως δημιουργούνται από την κοινωνία και δεν έχουν καμιά ουσία στην ύπαρξη μας αυτή καθαυτή.

Εδώ λοιπόν θα πρέπει να κάνουμε μια βαθιά ενδοσκόπηση στο είναι μας και να δούμε τι πραγματικά θέλουμε από την ζωή μας και ποιες αντικειμενικά είναι οι ανάγκες μας. Να διερευνήσουμε την πορεία της ζωής μας και κατά πόσο οι αποφάσεις μας και οι επιλογές μας ήταν προσωπικές ή ακολουθήσαμε το θέλω και τις επιθυμίες άλλων. Το παρελθόν ενός ανθρώπου δείχνει την ιστορία του αλλά και την πορεία που έχει ακολουθήσει για να βρεθεί στο τώρα. Αν το σήμερα δεν μας αρέσει θα πρέπει να ακολουθήσουμε άλλο δρόμο από αυτόν που ακολουθούσαμε στο παρελθόν. Ο καθένας μας έχει μυριάδες τρόπους για να εκφραστεί και να εξερευνήσει τον εαυτό του.

Αν ο καθένας μας ήταν σε κάθε στιγμή της ζωής του ο εαυτός του, θα είχαμε μεταξύ μας καλύτερη επικοινωνία και λιγότερα προβλήματα με τον εαυτό μας. Αν ο καθένας άκουγε πραγματικά τα θέλω του δείχνοντας σεβασμό στα όρια του εαυτού του και των άλλων, αν εκφραζόταν πάντα μέσα από την ψυχή και το μυαλό του θα είχαμε μια άλλη κοινωνία. Ο καθένας πρέπει να καταλάβει πως έχει την αποκλειστική ευθύνη του εαυτού του και πως είναι ο μόνος αυθεντικός για να είναι ο εαυτός του.

Η συνάντηση με τον εαυτό μας είναι μια στιγμή ανεπανάληπτη και σχεδόν μαγική. Είναι τόσο αληθινή και τόσο ιδιαίτερή ταυτόχρονα και μας οδηγεί στο να έχουμε μια πιο ήρεμη και όμορφη ζωή. Στη διαδρομή μας θα περάσουμε από καταστάσεις που κάποιες θα είναι ευχάριστες και κάποιες όχι. Αυτή η διαδρομή είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή μας αλλά και μας βοηθά να πάρουμε τον έλεγχο της ζωής μας.

Ο κόσμος είναι εδώ για να τον ζήσουμε…

Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε το μυαλό, την ψυχή και την καρδιά μας και να κάνουμε το δικό μας μοναδικό ταξίδι στον κόσμο.

Η χαρά του να είσαι ο εαυτός σου

ΠΗΓΗ: tokleidi.com

Βιβλιογραφία: Να είσαι ο εαυτός σου, Laurence Simenot, Εκδ Κριτική