Διαταραχή πανικού (τελευταίο)

Διαταραχή πανικού (τελευταίο)

Διαταραχή πανικού..O θυμός που υπάρχει σε ένα πρώην παιδί και τωρινό ενήλικα,είναι κάτι που φαινομενικά γίνεται αντιληπτό από το άτομο.”τον αισθάνομαι το θυμό..αλλά δεν είναι πρόβλημα για μένα..τον έχω συνηθίσει και τον αναγνωρίζω”.Αν ήταν έτσι τα πράγματα,δε θα υπήρχε πρόβλημα ίσως.Το μέρος του θυμού που γίνεται αντιληπτό,είναι εκείνη η “ποσότητα”που είναι ανεκτή. Ο υπόλοιπος θυμός έχει απωθηθεί,μιας και δεν είναι επιτρεπτό από την ομοιόσταση του οργανισμού,να φανεί το μέγεθος του θυμού,που μπορεί να φτάνει ακόμη και στα όρια του μίσους. Φυσικά,βαριά λέξη χρησιμοποιώ.Αυτόματη η εσωτερική αντίδραση της απάρνησης..”μίσος..αν είναι δυνατόν..κάποιος θυμός ναι..αλλά μίσος?..όχι εγώ”.Αλλά ας

διαφοροποιήσω το ερώτημα-επισήμανση,με ένα άλλο ερώτημα:αν σου δινόταν η ευκαιρία να επιλέξεις,θα διάλεγες και πάλι αυτούς τους γονείς,ή θα διάλεγες κάποιους άλλους?. Οι αντιδράσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα,πιθανώς να ποικίλλουν,από την πλήρη άρνηση της υπόστασης του ίδιου του ερωτήματος,μέχρι τη μερική αποδοχή του,χωρίς όμως να λείπει ένας βαθμός δυσφορίας γι αυτό.Και φυσικά,θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς,ότι είναι τουλάχιστον περίεργο,ένα τόσο απλό ερώτημα να τίθεται τόσο σπάνια.Ίσως γιατί αναφέρεται σε εκείνο το βαθύτερο κομμάτι θυμού,που δεν επιτρέπεται να ανέλθει στην επιφάνεια. Και τι σχέση έχουν όλα αυτά,θα πει κανείς,με τη διαταραχή πανικού? Έχω αναφέρει στα προηγούμενα κείμενα,την εσωτερική σύγκρουση σαν πραγματικό αίτιο του προβλήματος και τη διαταραχή πανικού σαν το τελικό αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης. Το ποια είναι αυτή η σύγκρουση,οπωσδήποτε δε θα μπορούσε να γίνει φανερό απλά με την ανάγνωση κάποιων κειμένων.Η προσπάθεια έγκειται στο να δοθούν κάποιες γενικότερες κατευθύνσεις.

Η σύγκρουση ποικίλει στον κάθε άνθρωπο και σίγουρα χρειάζεται να διερευνηθεί μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

Και αν θέλετε,αξίζει τον κόπο.

Όχι μόνο για να καταπολεμηθεί η διαταραχή πανικού,

αλλά και για να μπορέσει να αποκτήσει κάποιος τον έλεγχο του εαυτού του,της ζωής του.Της ίδιας του της ύπαρξης με άλλα λόγια..

Διαταραχή πανικού (τελευταίο)

**Το παρόν κείμενο είναι προιόν πνευματικής ιδιοκτησίας του Χρήστου Κακουλίδη. Οποιαδήποτε αναδημοσίευση, απαιτεί την αναφορά της πηγής.